Weerstand op de werkvloer

door | feb 20, 2015 | Blog mooisteen.nl

Opeens heb je het! Dan bedoel ik niet dat je conducteur wilt worden zoals in de NS reclame. Nee, je bent starter op de arbeidsmarkt en op zoek om je eigen plaats in te nemen binnen het bedrijf. Misschien ben je wel voorzichtig aftastend naar wat de norm is en vooral niet te veel wind willen vangen. ‘Doe maar normaal want dan doe je al goed genoeg’. Misschien is er een stemmetje in je hoofd wat zegt; ‘eerst maar eens een vast contract…’

Gaandeweg zal je merken dat je steeds meer groeit en behoefte krijgt aan meer uitdaging. Misschien bedenk je wel een goed plan, waarvan jij overtuigd bent dat het hét ideaal zou zijn voor de afdeling. Echter krijg je dan te maken met een collega die zegt ‘dat hebben we al eens eerder gedaan’ en er wordt niet meer geluisterd. Misschien is er wel een andere collega die er al 15 jaar werkt en zegt ‘dat klinkt leuk maar gaat toch niet werken’. Er is weerstand en jij komt niet verder.

Wat je zelf natuurlijk al doet in zo’n situatie is het geheel bekijken met een helikopter view en open vragen stellen. Krijg je hiermee meer begrip voor de weerstand bij je collega’s? Dat zou kunnen. Wat wil jij nu als startend jong professional? Aan de slag en verder komen! Dus word je gelukkig van deze situatie? Nee! Jij wilt verkennen en ontdekken!

Let op! Is bovenstaande niet herkenbaar? Lees dan niet verder.

Aan de slag:

Vraag je collega mee te doen aan een kort experiment. Bijna iedereen staat open voor een experiment of onderzoek wanneer je dat met respect voor de ander brengt.

Hoe het werkt:

-Neem twee blaadjes en schrijf op het ene blaadje ‘0%’ en op het andere ‘100%’.

-Leg deze op een denkbeeldige lijn van ongeveer 3 meter lang met aan het ene uiteinde de 0% en aan de andere kan de 100%.

-Vraag je collega te gaan staan op de plaats hoeveel weerstand er bij hem/haar op dit moment is over jouw idee.

-Wat valt je collega op als hij/zij daar staat?

-Vraag je collega dan een grote stap in de richting van de 0% te doen. Wat is er daar anders?

-Tot slot, vraag je collega op de 0% te gaan staan. Hoe voelt het daar?

-Bespreek dit kort na.

Niet dat je na dit experiment direct de vrije hand krijgt om je plan uit te werken, wel dat je meer inzicht en informatie krijgt over jouw volgende stap.

Veel plezier in de stretch zone en tot de volgend keer!

Auteur: Remko Delsasso – Mooisteen Coaching & Advies

Remko als coach

Als gecertificeerd NLP trainer (Inzigd) en Master Coach (UNLP) zet ik mijn expertise en ervaring in om het beste resultaat voor de cliënt te krijgen. Mijn aanpak; vertrouwen, plezier en resultaat. Ik ben flexibel, durf te benoemen en ....lees verder