Sfeerverhogende emoties en opstaan?

door | aug 25, 2014 | Haal het maximale uit jezelf

Sfeerverhogende emoties en opstaan?

Het is bijna eind van de zomervakantie en de wekker zal binnenkort weer vaker het begin van de dag aankondigen. Bij nog niet iedereen gaat het opstaan even lekker. De morgenstond heeft dan nog niet echt goud in de mond.

Wanneer het toch lukt om elke ochtend uit bed te komen, waarom is dat dan precies? Waarvoor kom jij je bed uit? Volgens menig motivational video op YouTube zou je zó enthousiast moeten zijn dat er weer een nieuwe dag is aangebroken, dat je zelfs spontaan het bed uit springt en begint te juichen.  Je zou slaap moeten inleveren om te komen waar je wilt zijn. Een offer is nodig. Voor de één is dit waarheid en de ander draait zich nog liever even om.

Toch blijft de vraag staan; waar kom jij je bed voor uit? Wie is de persoon die besluit dat de dag nu gaat starten? Wat zegt deze persoon in zichzelf? In sommige gevallen is dat laatste nog niet al te best. We kennen het allemaal wel van onszelf of uit de naaste omgeving; ‘Ik heb geen zin om op te staan want ik ben nog moe, ik voel me slecht of heb geen idee wat ik hier doe’, bijvoorbeeld.

Een vraag die je nu zou kunnen stellen aan jezelf zou met ‘hoe komt het dat…’ kunnen beginnen. Die vraag alleen is echter nog niet zo interessant. Leuker is het om jezelf de vraag de stellen; ‘Wat wil ik dan WEL?!’ Wat zou je doen als alles mogelijk zou zijn (alles dus!). Wat maakt dan dat jij met een super gevoel wakker zou worden? Welke talenten heb jij in huis? Wat kun je al goed en waar haal je veel energie uit?

Stap 1: Jouw ideale ‘daar vlieg ik mijn bed van uit’ plaatje

Wanneer je iets hebt gevonden (Een sport, hobby, of carrière. Jij op een groot podium of misschien wel rijdend in de meest prachtige auto ooit), maak hier dan een plaatje van en bekijk het van een afstand. Wat zie je? Is het groot of klein? Licht of donker? Is het in kleur of in zwart-wit?

Wil je nog iets aanpassen? Een bepaald geluid wat je hoort of misschien een gevoel wat hier thuis hoort en jou verder gaat helpen? Houd dit vast! Je wilt hier een dikke 10 van maken dus maak het zo ideaal mogelijk, haal dus alles uit de kast! Desnoods trommel je een circus op, ren je door de huiskamer en klap je in je handen terwijl je een koekoek na doet. Hoe gekker, hoe beter.

Kijk dan nu door je eigen ogen en kruip helemaal in dat plaatje. Sta midden in dit prachtige moment. Wat zie je nu? Wat gebeurt er met je gevoel? Is het geluid anders dan dat er was? Heel goed en het is oké om hiervan te genieten.

Neem dit plaatje mee voor morgenochtend en denk hieraan wanneer je wakker wordt.

Nog niet overtuigd?

Mooi, want de 2e stap volgt hieronder.

Stap 2: De driehoek

Als je een korte nacht hebt gehad of inderdaad gewoon nog niet overtuigd bent, tover dan de grootst mogelijke grijns op je gezicht die maar mogelijk is. Je mondhoeken mogen van oor tot oor en blink maar met die witte tanden! Heel goed. Jouw hersenen roepen nu het gevoel op wat je normaal krijgt als je lacht. Na het opstaan zal je je dus (meer) blij en energiek voelen. Echt!

Hoe dit werkt is eenvoudig. Onze sfeer verhogende emoties werken in een driehoek. Deze bestaan uit Focus (waar denk je aan), Fysiologie (hoe is jouw lichaamshouding) en Taal (wat zegt je tegen jezelf). Verander een van deze drie en: Hallo sfeer verhogende emoties!

Hierover in september meer.

Auteur: Remko Delsasso – Mooisteen Coaching en Advies

Remko als coach

Als gecertificeerd NLP trainer (Inzigd) en Master Coach (UNLP) zet ik mijn expertise en ervaring in om het beste resultaat voor de cliënt te krijgen. Mijn aanpak; vertrouwen, plezier en resultaat. Ik ben flexibel, durf te benoemen en ....lees verder