Kan je met vier verschillende talenten op reis? Met LSD is het gelukt.

door | nov 24, 2015 | Blog mooisteen.nl

Ken je dat gevoel van uitkijken naar wat een fijne vakantie gaat worden? Misschien worden er wel lijstjes gemaakt wat mee te nemen of te doen. Je bespreekt met je reisgenoten een reisplan en hoe laat je vertrekt. Super toch?!

Zo ging het onlangs ook toen ik met drie vrienden naar Vietnam ging.
Na een proefvakantie van een weekend in de Ardennen, een half jaar eerder, zagen wij het alle vier zitten. De verwachtingen werden op tafel gelegd en besproken. Zo wilde de één vooral veel van het land zien en de ander juist de cultuur ervaren.

Om vanuit Nederland een reis te plannen, bleek nog niet makkelijk. We wisten niet precies waar we moest zoeken en wat er een paar duizend kilometer verderop mogelijk was.
Na de aanschaf van een tweetal reisgidsen en ex-Vietnam reizigers te spreken kregen wij toch een aardig beeld. Ook op YouTube waren een aantal reisverslagen te vinden en het reisplan was toen snel gemaakt.

Gedurende de reis kwamen er steeds weer nieuwe uitdagingen, die om een aanpak vroegen. Eén ieder van ons heeft andere talenten en zet die dan ook in. Denk maar eens aan de verschillende manieren van onderhandelen (agressief, rustig, humoristisch of rationeel) bij de aanschaf van een tros bananen. Een ander voorbeeld is, vragen aan de kapitein van de speedboot of je op het dek mag zitten, terwijl de andere 60 reizigers daar niet op kwamen. Over hoe je deze talenten gecombineerd in kunt zetten volgt later meer.

Om te zorgen dat het juiste talent op het juiste moment naar boven komt, is in het voorstadium LSD nodig; Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Waarom je hier goed in wilt worden? Op deze manier blijf je in verbinding met je groep en ontstaat een fijn reisklimaat.

Wil jij ook een top vakantie?

Zo gebruik je LSD in een groep:

1) Weet jij hoe je echt luistert?! Laat je eigen beeld van de wereld even los en let op kernwoorden. Wat vindt de groep belangrijk en hoe kijkt de groep naar de situatie?
2) Vat het samen en geef het terug; ‘Dus als ik goed luister…’. Tip: gebruik letterlijk dezelfde worden als die genoemd zijn. Hierdoor zal je sneller op een lijn komen met elkaar.
Door de samenvatting te geven, kun je nu checken of je al op de kern zit van het onderwerp of dat er nog een schil af moet.
3) Dan mijn favoriet, vraag door! Wat zou jij nu na de samenvatting willen weten? Vertrouw op je intuïtie en benoem wat je denkt. Succes gegarandeerd.

Hoe het op onze reis is vergaan? Het liep als een trein. Zolang je blijft luisteren, samenvatten en doorvragen, heb je de basis in je broekzak.

Auteur: Remko Delsasso – Mooisteen Coaching &  Advies – Specialist in Talentontwikkeling.

Remko als coach

Als gecertificeerd NLP trainer (Inzigd) en Master Coach (UNLP) zet ik mijn expertise en ervaring in om het beste resultaat voor de cliënt te krijgen. Mijn aanpak; vertrouwen, plezier en resultaat. Ik ben flexibel, durf te benoemen en ....lees verder