Hoe een vakantie bijna mijn verkering de nek om draaide

door | nov 4, 2018 | Blog mooisteen.nl

Een paar jaar geleden gingen Marjan en ik op vakantie naar Colombia. Die reis ging niet helemaal zoals gepland. Onze voorbereiding was minimaal: we hadden geen reisplan gemaakt, spraken geen Spaans en zouden het bij aankomst in het hostel wel zien. Dat dit het recept was om onze relatie bijna op de klippen te laten lopen, had ik nooit verwacht.

Door vertraging op de eerste vlucht, misten wij in Houston onze verbinding met Bogota. Dit betekende een halve dag vertraging. Eenmaal aangekomen in Colombia bleken wij niet in het hostel zelf te zitten, maar in een appartementje ergens achteraf. We voelden ons alleen, hadden geen plan, spraken de taal niet, hadden minimaal geslapen en hadden last van het tijdsverschil.

Mijn manier van omgaan met deze situatie was dat ik in mijzelf keerde. Het voelde aan als overleven, maar ik wist dat als ik dat op deze manier zou doen, het goed zou komen. Zolang niemand mij hier maar uit probeerde te halen.
En dat was precies wat Marjan deed. Ik wilde wandelen in de stad en als we de weg niet meer wisten, een taxi terugnemen. Marjan liet haar temperament los, wat betekende dat ik geen kans kreeg om stil, in mijzelf te zijn. We ‘moesten’ de weg vragen en een plan hebben, wel NU DIRECT!

In de eerste twee dagen van deze vakantie dacht ik dat wij gingen scheiden. En moet je nagaan, wij waren toen nog niet eens getrouwd… We ging allebei zo anders met de situatie om. Ik herkende Marjan niet meer en zij mij niet.

Pas later ben ik gaan beseffen wat hier aan de hand was. Om het probleem op te lossen, keerde ik naar binnen om de oplossing te vinden. In mijn beleving was Marjan een irritant, energie zuigend en paniekerig ‘iets’ dat mij met rust moest laten. Het introverte deel in mij ging volledig aan.
Marjan daarentegen wilde verbinding in het hier en nu om samen actie te ondernemen en het op die manier oplossen. In haar ogen was ik apathisch, passief en vertrokken in mijn gedachten. Haar extraverte kant kwam hier maximaal naar boven en dat botste enorm.

Hoe is het dan toch goed gekomen?

Natuurlijk hielp de extra slaap en hadden we na een paar dagen een plan. Dat is echter niet wat het echte verschil maakte. De oplossing lag al klaar vanaf het moment dat wij verkering kregen. Uit eerdere relaties had ik geleerd hoe belangrijk het is de intentie naar elkaar uit te spreken wat je van de relatie verwacht.
Daarom heb ik in het begin van onze verkering tegen Marjan gezegd; ‘Ik wil met jou de best mogelijke relatie ooit hebben’.
Het was voor mij daarom nooit een optie om met modder te gaan gooien of er niet uit te komen. Dat past niet met de intentie die ik had en nog steeds heb.

Toen in Colombia de pijn te groot werd, begon ik actie te ondernemen. Als het zo door zou gaan, was onze relatie klaar, over en uit. Alles schreeuwde in mij dat ik dit niet mocht laten gebeuren. Dat mijn eigen energielevel minimaal was, deed er opeens minder toe. Het was niet zo belangrijk als het hebben van de relatie met Marjan.
Ik wist nog steeds niet wat de oplossing zou zijn maar zag wel dat Marjan heftig op zoek was naar verbinding. Wij zijn samen gaat zitten en hebben uitgesproken wat wij, op dat moment, van elkaar nodig hadden. Marjan wilde een plan van aanpak en ik wilde tijd om in mijzelf (downtime) te kunnen zijn.

Vanaf dit punt was er licht aan het eind van de tunnel. We moesten snel onze eerste bestemming kiezen en ik zou een aantal momenten op de dag pakken waarbij ik ongestoord in mijn boek kon kruipen.
Zo zijn we een dag later vertrokken naar het meest noordelijke puntje van Colombia om daar te gaan kitesurfen. Het weer in beweging komen en een plan hebben, was voor ons de sleutel.

Met weinig slaap omgaan, niets doen of verdwalen door een stad kunnen wij nu beter. We weten dat het voor ons werkt als we een duidelijk tijdspad hebben en de verwachtingen duidelijk uitspreken. Twee simpele dingen die we toen hebben geleerd en nu, met een dochtertje erbij, regelmatig toepassen.

#3 Tips:
1. Is jouw partner introvert of extravert? Doe de check door het te vragen!
2. Spreek de intentie naar elkaar uit; wat wil je met deze relatie?
3. De beste partner is degene die in jou het beste naar boven haalt. Hoe doet hij/zij dit?

Remko als coach

Als gecertificeerd NLP trainer (Inzigd) en Master Coach (UNLP) zet ik mijn expertise en ervaring in om het beste resultaat voor de cliënt te krijgen. Mijn aanpak; vertrouwen, plezier en resultaat. Ik ben flexibel, durf te benoemen en ....lees verder