Weet je het nog? In deel 1, Stiekem altijd al geweten, heb je geleerd dat talent vlak voor je neus ligt en het een kwestie is van STARTEN. In deel 2, van Talent tot Business, ben je aan de slag gegaan met pittige vragen aan jezelf en heb je ontdekt dat jouw talent op de juiste plaats goud waard is.
Dit deel gaat over het implementeren van je talent.
De groep bepaalt voor een groot gedeelte ons gedrag. Dat komt omdat jij en ik groepsdieren zijn. Dat stamt uit de oertijd en werkt vandaag de dag nog steeds. Om te zorgen dat je in een groep kon blijven, paste je je gedrag aan zodat je kon overleven. Of het aanpassen van jezelf naar een groep in die tijd ook sociaal wenselijk gedrag genoemd werd, weet ik niet.
Vandaag de dag zou je het aanpassen van jezelf aan een groep wel zo kunnen noemen. Er is in een paar duizend jaar veel veranderd. We worden steeds langer in lengte, wonen in stevige huizen en we worden steeds ouder. Overleven als individu gaat prima. Tegelijkertijd zijn wij nog steeds onderdeel van een groep die van alles van ons wil.
Groepsdruk doet iets bijzonders met ons, zowel positief als negatief. Als ik aan het sporten ben ga ik door de groep net iets harder. Dit is een positief voorbeeld waarbij ik gebruik maak van externe motivatie.
Het tegenovergestelde hiervan is als ik tijdens een feestje bier aangeboden krijg. Ik wil eigenlijk water en neem toch dat biertje, want de gastheer zegt ‘dat hoort bij een feestje’. Wanneer je tegen de norm van een groep in gaat, moet je stevig in je schoenen staan. Zeker als je constant in verleiding wordt gebracht.
Vraag maar eens aan een roker hoe het is om te stoppen met roken als iedereen in de omgeving nog wel rookt.
Over groepsgedrag gesproken, doe jij trouwens een regenbroek aan op de fiets als het regent?
Vaak passen wij ons aan naar de norm van de groep. Als deze negatief en remmend werkt, zal er niets veranderen. Je kunt tegen de stoom in zwemmen. Hoe harder je tegen de stroom in zwemt, des te vermoeiender zul je raken.
Stel, de groep mensen om je heen vindt het normaal om mensen van buiten de groep belachelijk te maken. Zij kunnen op zulke momenten iemand echt de grond in praten. Jij vind dit niet oké en zegt hier iets van. Dit doe je vervolgens keer op keer als het weer gebeurt. Wat is het gevolg? De groep past hun gedrag niet aan, het kost jou energie en waarschijnlijk ben jij binnen de kortste keren zelf het mikpunt.
BREAKING NEWS: Het kan ook op een andere manier! Neem even afstand en kijk vanuit een helikopter view naar de situatie. Stel jezelf de vraag; ‘Hoe kan ik dit tóch leuk maken?’ Soms komt het antwoord direct en soms weet je opeens het antwoord na een paar minuten, gewoon door de vraag te stellen. Stel jezelf bewust een vraag. Hierdoor kom je weer in het zadel.
Wanneer je lekker en stevig in het zadel zit, merk je pas hoe krachtig een positieve en stimulerende omgeving is. Ik houd er van om samen met mensen nieuwe mogelijkheden te vinden en inzichten te delen. Het mooiste is misschien wel dat je door gesprekken met anderen verder kunt komen. Een prachtig voorbeeld hiervan was Suzan Boyle.
Welke belemmering je ook voelt, jij bepaalt als enige hoe je daar op reageert. Daar ligt jouw kracht!
Ben je het er mee eens dat onze leefomgeving grote invloed heeft op wat voor gedrag wij vertonen?
Dan weet je dus ook hoe belangrijk het is te zorgen voor mensen om jou heen die het beste in jou naar boven halen. Als ik kijk naar mijn vriendengroep voegt iedere vriend iets unieks toe. Van sport tot op avontuur gaan, van goede gesprekken tot een spiegel voor houden, het zit er allemaal bij.
Dat er soms geklaagd wordt is logisch, daarvoor zijn we mens dus laat dat er vooral ook zijn. Zorg wel voor een balans, bijvoorbeeld 80% leuk en 20% klaag.
Durf hierin keuzes te maken. NEE zeggen tegen iemand kan zomaar een JA betekenen voor jezelf en de band met die ander uiteindelijk versterken.
Wil jij jouw talent implementeren en aan de slag gaan?!
Doe!
1) Begin met het einddoel voor ogen. Wat is jouw doel en wie en wat kunnen daar bij helpen?
2) Zorg voor de meest congruente, stimulerende, positieve omgeving!
3) Omschrijf met kernwoorden je gevoel en gedachten wanneer je in een flow bent. Op deze manier kan je het dan later altijd terug lezen en in diezelfde stemming. Hoe herken je een flow? Dat gebeurt als de tijd voorbij vliegt en je overal mogelijkheden ziet.
4) Iets wat ik zelf doe is regelmatig in een dagboek schrijven. Ik schrijf letterlijk dingen van mij af. Als je mijn dagboek zou lezen is dat 20% leuk en 80% klaag. Hierna ben ik rustiger in mijn hoofd. Regelmatig lees ik hier stukjes uit terug waardoor ik beter kan relativeren. Dit zou voor jou ook kunnen werken, probeer het uit.
5) Ga ijsberen! Hoe? Breng een thema in zoals een angst of uitdaging. Beweeg door te gaan ijsberen en laat alles naar boven komen wat er is voor de volgende 5 minuten. Neem dit op met je telefoon en beluister het daarna. Zeker als je in een flow bent, is het heerlijk om zo te ratelen en bij het terugluisteren schrijf je de beste zinnen op papier.
TOT SLOT
Gedachten zijn geen feiten! Het is goed om er even bij stil te staan en laat ze dan weer gaan. Schrijf het van je af, praat, probeer eens yoga of op welke manier voor jou werkt. Enjoy!
Auteur: Remko Delsasso
Mooisteen Coaching & Advies – Specialist in Talentontwikkeling