Deel 2: Van Talent tot Business

door | aug 18, 2015 | Haal het maximale uit jezelf

Hoe was het? Welke talenten heb je van jezelf gevonden? In het blog ‘Stiekem weten we het al’ geef ik uitleg over dat een talent vaak vlak voor onze neus ligt en dat het een kwestie is van STARTEN om het te vinden. Dit blog gaat over hoe je van Talent tot Business komt. Hoe zet je je talent in zodat jij het maximale uit jezelf kunt halen, anderen kunt helpen en er je werk van maken. ‘Kan dat echt?’ zal je misschien denken. Alvast deze garantie; ja, dat kan! Lees snel verder.

Heb je je top drie talenten op een blaadje geschreven? Het is belangrijk dat je ze voor je hebt liggen/staan. Kies hier nu het voor jou belangrijkste talent uit. Misschien is dit doorzettingsvermogen, overzicht houden, goed handelen bij heftige situaties, aanvoelen wat de ander nodig heeft, durven zeggen waar het op staat, humor gebruiken, consequent zijn, etc.

Beantwoordt dan deze vragen als in jouw meest ideale situatie:
– hoeveel geld wil ik er per maand mee verdienen?
– komt mijn talent het beste tot zijn recht bij een eigen bedrijf of in loondienst?
– hoe belangrijk is vrijheid voor mij om te kunnen doen en laten wat ik wil?
– wat voor gevoel levert het inzetten van mijn talent mij op?
– wat wil ik voor bijdrage leveren aan anderen door mijn talent in te zetten?

Het was misschien nog niet zo makkelijk om antwoorden te vinden op al deze vragen. Wees je er van bewust dat jij een groot voordeel hebt omdat je net als het vinden van je talent al GESTART bent met het vinden van antwoorden op vragen aan jezelf. Mensen die gerichte vragen stellen zullen een antwoord vinden. Net zoals ik aan mijzelf de vraag bleef stellen wat ik met ‘geld verdienen door praten’ bedoelde. Het vinden van antwoorden op vragen heet succesvol zijn. Bij deze alvast een compliment voor jezelf. Ik zeg dan meestal ‘Hoppa! Dat is er weer eentje in de pocket, YEAH!’. Ondertussen kan je mij dan zien springen door de huiskamer op de beat van No limit door 2 Unlimited.

Nu je bovenstaande vragen beantwoord hebt is de basis voor jouw talent in business gelegd. Je weet wat je talenten zijn en hebt hieraan ZELF richting gegeven. Jouw talent op de juiste plaats is goud waard. Heb je wel eens iemand ontmoet die doet waar hij/zij goed in is? Was dat vanaf 100 meter afstand niet al te zien? Wat voor uitstraling had dit op de omgeving? Werd jij hierdoor positief beïnvloed? Op deze manier krijg je een opwaarts spiraal van mensen die het maximale uit zichzelf halen.

Zo werd ik een paar jaar geleden geïnspireerd door een berggids tijdens een vakantie in de Alpen. Hij straalde een brok energie en levenslust uit. Hij wist precies wat hij deed, gaf anderen zelfvertrouwen, was nooit moe en genoot van elk klein detail op de berg. Wanneer ik in zijn omgeving was kreeg ik het gevoel tot veel meer in staat te zijn dan gedacht. Een lunch overslaan vanwege harde regen, uren lang doorlopen en daar ook nog plezier aan hebben bleek mogelijk.

Wat ik toen nog niet wist is dat als je van omgeving verandert en weer thuis komt het nog niet zo makkelijk is om het vast te houden. Net als dat je op het werk een super team dag hebt gehad maar een paar dagen later is van deze sfeer weinig over.

In het volgende blog leg ik uit hoe je kan zorgen dat je het vast houdt, dat je voor jezelf een concreet plan maakt en als bonus de eerste stap gaat doen om jouw talent in te zetten!

Auteur: Remko Delsasso
Mooisteen Coaching & Advies – Specialist in Talentontwikkeling

Remko als coach

Als gecertificeerd NLP trainer (Inzigd) en Master Coach (UNLP) zet ik mijn expertise en ervaring in om het beste resultaat voor de cliënt te krijgen. Mijn aanpak; vertrouwen, plezier en resultaat. Ik ben flexibel, durf te benoemen en ....lees verder