Deel 1: Stiekem altijd al geweten

door | jul 28, 2015 | Blog mooisteen.nl

Als puber wist ik het al. Ik wilde later geld verdien met praten. Vaak hoorde ik klasgenoten zeggen dat zij het fijn vonden om met mij te praten en zelf kreeg ik hier ook een goed geval van.
Ook hadden we het leeftijdsgenoten over de toekomst en wat je later wilde doen. Bijna niemand wist wat na de middelbare school te gaan studeren. Laat staan wat je voor beroep je wilde gaan doen. Het concreet maken van ‘geld verdienen met praten’ bleek nog een aardige kluif.

Na mijn middelbare school koos ik een studie die goed aansloot op mijn vakkenpakket. Mijn doel was het halen van een hoger diploma en genieten van het studenten leven. De focus op wat ik later wilde gaan doen was er niet. Er was zo veel nieuws te ontdekken waar ik nog niets van afwist dat ik daar eerst mee begon.

Tien jaar later kwam ik achter wat ik door ‘geld verdienen met praten’ bedoelde. Het was op een van de eerste mooie lentedagen dat je met alleen een T-shirt naar buiten kon. Ik had net een intensieve training achter de rug van zeven dagen en liep na afloop door het park. Terwijl het zonnetje scheen keek ik ontspannen uit over het water. Op dat moment voelde ik een zekerheid over wat ik al die tijd met ‘geld verdienen door praten’ bedoelde. Ik wil bewust een bijdragen leveren en meer betekenis geven dan ooit tevoren aan het leven. Geld was eigenlijk veel minder belangrijk dan ik dacht en staat in deze zin symbool voor vrijheid zodat ik echt kan doen waar ik goed in ben.
Toen ik mij dat realiseerde sloeg het in als een bom. Ik had kunnen dansen op een bankje van enthousiasme maar zo voelde het niet. Het was juist een soort kalmte en een verantwoordelijkheidsbesef. Dat dit een keuze is die ik nu maak en die nog niet makkelijk zal zijn. Toch ga ik het doen omdat ik in het diepst van mijzelf weet dat dit is waar ik het meest gelukkig van ga worden. Als bij een mooie film waarbij je een traan laat omdat het je zo raakt.
Kort daarna heb ik een concrete stap verbonden aan wat ik toen wist; professioneel coach worden.

Zo zie je maar. Vaak weten we al waar wij gelukkig van worden en waar ons talent zit. Het is soms verborgen in die korte zinnetjes die je soms hoort als iemand het heeft over zijn carrière. Dit zijn bijvoorbeeld ‘Ik zou eigenlijk… Vroeger wilde ik altijd…’
Wat mij keer op keer opvalt is dat iemand er vaak direct achter aan zegt ‘maar dat lukt mij toch niet’ of ‘het liep nou eenmaal anders’. Alsof je er niets aan kan doen.
Let maar eens op hoe vaak je dit hoort als je iemand vraagt ‘wat zou je voor werk willen doen als alles mogelijk is’.

De top 3 redenen die ik het meeste hoor:
1) Het hebben van vaste lasten en verplichtingen (huur/hypotheek/zorg familie)
2) Niet geloven zelf iets te kunnen veranderen of het vertrouwen daarin hebben
3) Angst om te falen of te verliezen wat er nu is

Ik herken mijzelf vooral in het argument over de vaste lasten. Van jongs af aan heb ik geleerd altijd zelf je boontjes te doppen. Het kunnen betalen van vaste lasten ging niet altijd samen met kijken naar mogelijkheden of het nemen van een risico.
Inmiddels weet ik dat het een het ander niet uit sluit.

Wil jij ook aan de slag met jouw talent? Parkeer dan voor 45 minuten alles wat je gelooft waarom het niet zou kunnen en ga aan de slag. Ga jouw ‘geld verdienen met praten’ vinden! Ga plakken, knippen en lijmen. Lees een dagboek van vroeger terug of bekijk oude foto’s. Beschrijf van jezelf waarin je uitblinkt. Vindt voorbeelden van talenten op Google. Wat zeggen vrienden over jou?

Het zijn vooral situaties waarbij:
-je de tijd vergeet
-je geniet
-je naar uitkijkt
-je na afloop een voldaan gevoel hebt
-alles als vanzelf lijkt te gaan
-alles tegen zit, je moe bent en toch lukt het je
-je het zelf niet bijzonder vind maar je omgeving des te meer.

Iedereen heeft een talent. Sta jezelf toe deze te benoemen. Schrijf de top drie talenten op een blaadje en doe er een mooie strik om heen en gebruik. Trots mag je zijn!

In het volgende blog let ik uit hoe je jouw talent concreet in kan zetten door naar ‘Talent in Business’ te gaan.

Nu al nieuwsgierig? Komt dan naar de inspirerende workshop ‘Talent in Voorburg’ op 4 augustus bij CUP.

Wat je tijdens deze workshop kan verwachten:
-inzicht in jouw talent
-hoe je dit meer inzet op het werk of juist in privé situaties
-wat jou helpt om er ECHT mee aan de slag te gaan

Er zijn nog 3 plaatsen beschikbaar en vol = vol!

Remko als coach

Als gecertificeerd NLP trainer (Inzigd) en Master Coach (UNLP) zet ik mijn expertise en ervaring in om het beste resultaat voor de cliënt te krijgen. Mijn aanpak; vertrouwen, plezier en resultaat. Ik ben flexibel, durf te benoemen en ....lees verder