Herkenbaar?
Je zit gezellig met een groepje mensen in een hip koffie tentje, de gesprekken vallen wat stil en je kijkt om je heen. Wat blijkt? Iedereen is met zijn telefoon bezig. Iedereen is verbonden met een andere plaats dan waar zij daadwerkelijk NU zijn. Een ander voorbeeld; Je stuurt een goede vriend een Whatsapp bericht en wacht gespannen af wanneer hij dit gelezen heeft door op de twee blauwe vinkjes te wachten. Je kijkt zelfs meerdere keren per minuut op je telefoon door het scherm even aan te raken en links boven te kijken of er meldingen zijn. Wáárom doen we dit?
Er is veel over geschreven en in het NRC van afgelopen 7 november een interessante verklaring (Artikel: ‘In de stress van genegeerde Whatsapp berichten? Pure overlevingsdrang’). Wij moderne mensen willen graag bevestiging. Wanneer wij deze niet krijgen, verhoogt ons stress niveau. Het gaat dus niet om de inhoud van de te ontvangen reactie maar om het uitblijven daarvan (‘vinden ze me niet meer aardig?!’). Bij afwijzing wordt hetzelfde gebied in onze hersens geactiveerd als bij fysieke pijn. Een gevoel van afwijzing kan evenveel pijn doen als bijvoorbeeld een hamer die op je duim wordt geslagen. De drang naar bevestiging zit in onze genen en daar kunnen wij niets aan doen. Daar zijn wij mensen dan mooi klaar mee. Tenminste, als je bovenstaande wilt geloven.
Afgelopen week vroeg ik een cliënt wanneer het in zijn leven goed genoeg zou zijn. In een inspirerend betoog beschreef hij dat het niet gaat om ‘genoeg’ maar eerder om ‘tevreden’. Geluk speelt hier een sleutelrol. Is dat ook niet zo met onze drang naar bevestiging? Wanneer ben je hier tevreden over? Wat maakt dat jij een balans ervaart? Door het zelf te ervaren leren wij het snelst. Dus, voor iedereen die van een leuk experiment houdt; hier volgt de uitdaging:
Aan de slag: Voordat je begint, vertel iedereen die belangrijk voor je is dat je aan het 3 daags experiment mee doet. Bepaal voor jezelf op een schaal van 1 tot 10 hoeveel rust je op dit moment ervaart (of de mate van verbinding met je vrienden) in je leven en noteer dit op een handige plaats.
Dag 1: Zet het geluid en trilfunctie van alle berichten op je telefoon uit (Denk aan; Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Whatsapp, email en sms berichten).
Dag 2: Iedereen die jou een berichtje stuurt, stuur je geen berichtje terug. In plaats daarvan neem je de moeite deze persoon te bellen. Zelf verstuur je de hele dag dus géén berichtjes.
Dag 3: Laat je telefoon een hele dag thuis óf, als je de hele dag thuis bent, zorg dat jouw telefoon niet thuis is.
Na deze drie dagen de vraag: op een schaal van 1 tot 10, hoeveel rust heb je op dit moment? Vergelijk dit met wat je eerder hebt opgeschreven.
Ik zou het waarderen als je mij laat weten wat voor effect dit experiment op jou heeft gehad. Bel, mail of app gerust en je krijgt een reactie.
Auteur: Remko Delsasso – Mooisteen Coaching & Advies